Als je deze website niet kunt openen, bel dan naar de +31 (0) 858 881 843 of gebruik de Google Assistent-app van FlixBus.

§§ geoTextTitle §§

§§ geoLinkText §§
i

Er zijn geen steden gevonden

We hebben geen bestemmingen die overeenkomen met je zoekopdracht. Wijzig je zoekopdracht of probeer het later opnieuw.

Vier carnaval in 2019 met FlixBus!

Alaaf! Het is die tijd van het jaar dat we met zijn allen lekker gek doen. De straten vullen zich met carnavalsoptochten, sexy politieagentes en piloten vind je op iedere hoek en het bier vloeit rijkelijk. Omdat onze bussen ook binnen Nederland rijden, leek het ons leuk de meest geliefde Nederlandse carnavalsbestemmingen even voor jou op een rijtje te zetten. We zouden natuurlijk geen internationale busmaatschappij zijn zonder tips over de grens, dus onze oostburen worden ook nog even uitgelicht. Veel feestplezier!

Waar komt carnaval vandaan?

Voordat je je kostuum aantrekt, vraag je je misschien af waar het carnavalsfeest eigenlijk oorspronkelijk vandaan komt. De geschiedenis loopt hier behoorlijk uiteen. Één versie van het verhaal is terug te leiden op de heidense traditie om de lente te verwelkomen en vlak voor de vastentijd een aantal dagen uitbundig te leven. Dit is vergelijkbaar met Halloween, omdat het verkleden bedoeld was om wintergeesten te verjagen.

Een derde theorie vinden we in de Griekse mythologie. Het Anthesteria was een wijnfeest ter ere van Dionysos – de god van de vruchtbaarheid, de landbouw en de wijn – en vond eind februari plaats. Toen de katholieke kerk het voor het zeggen kreeg, bleek het niet mogelijk deze heidense traditie uit te bannen en werd het ingevoerd als introductie van de vastentijd.


Carnaval in Brabant

Zelfs in een klein land als Nederland kennen verschillende regio’s heel andere carnavalstradities. In dit deel gaan we wat dieper in op de populairste carnavalssteden van Noord-Brabant, de provincie waar carnaval zich richt op gelijkheid en de simpele boerenkiel kostuum nummer één is.

Wat je moet weten over en niet mag missen in Kruikenstad

Carnaval in Tilburg

Tilburg heeft tijdens carnaval – net zoals andere steden – een compleet eigen karakter. Carnaval tovert de plaats om in Kruikenstad, waarvan de inwoners omgedoopt worden tot Kruikenzeikers, of kort Kruiken en Kruikinnen. Tijdens het volksfeest is de mascotte van de stad een levensgroot standbeeld van een Kruikenzeiker, welke dient als middelpunt voor veel Tilburgse carnavalsevenementen.

Officiële dagen: TBD

Kleuren: groen en oranje (net zoals FlixBus!)

Meemaken doe je:

 • Meezingen met het ontzettend geliefde Tilburgse volkslied.
 • Optocht D’n Opstoet, één van de grootste optochten van Nederland, meemaken.
 • In de polonaise langs echte kruikenkroegen zoals Brandpunt, Van Horen Zeggen en Stoffel.

Alle busverbindingen van en naar Tilburg

Wat je moet weten over en niet mag missen in Kielegat

Carnaval in Breda

Met zijn allen feesten in de boerenkiel! Breda draagt tijdens het carnavalsfeest de naam Kielegat, waar de Kielegatters onder het toeziend oog van mascottes Kiske & Mieske een drietal dagen volledig los gaan.

Officiële dagen: 02.03. – 05.03.2019

Kleuren: oranje en geel

Meemaken doe je:

 • Het overdragen van de sleutel van de stad aan Prins Carnaval, wat het échte begin van carnaval aanduidt.
 • De grote optocht met talloze praalwagens op maandag.
 • Een bezoek aan talloze kroegen, van Walkabout Café tot aan Dependance tot aan ‘t Hart van Breda.

Alle busverbindingen van en naar Breda

Carnaval in Limburg & Duitsland

In Limburg en in de grensregio van Duitsland wordt een heel ander soort feest gevierd: het Rijnlands carnaval ziet er misschien op het eerste gezicht nét zo uit als het Bourgondische, maar zeg nooit tegen een vastelaoveslievende Limburger dat er geen verschil is. Het oorspronkelijk Duitse carnaval van het Rijnland legt veel meer de nadruk op het gekke verkleden, op het zichzelf volledig omtoveren in wat anders. Dit wordt gedaan met het idee de gevestigde orde een paar dagen lang volledig op zijn kop te zetten.

Wat je moet weten over en niet mag missen in Mestreech

Carnaval in Maastricht

Dit ziet er misschien uit als een carnavalsnaam, maar Mestreech is gewoon de Limburgse benaming voor deze gezellige stad in het zuidelijkste deel van Nederland. Carnaval in de Limburgse hoofdstad wordt op Wikipedia aangeduid als “een combinatie van Rijnlands carnaval en Bourgondisch carnaval” en kenmerkt zich door de uitbundige stijl van verkleden en het typische feesten op straat.

Officiële dagen: 01.03. – 05.03.2019

Kleuren: rood, geel en groen

Meemaken doe je:

 • Het inschieten van het carnaval op zondagochtend met het Momus-kanon en de onthulling van het Mooswief, mascotte van het Maastrichtse carnaval.
 • De Groete Optoch, een kleurrijke parade met praalwagens van verschillende Maastrichtse verenigingen.
 • Zoveel mogelijk spontane optredens van zate hermeniekes (harmonieorkestjes) en sambabands meemaken.

Alle busverbindingen van en naar Maastricht

Wat je moet weten over en niet mag missen in Jocus Riék

Carnaval in Venlo

Venlo biedt voor de échte carnavalsganger iets bijzonders: de stad is namelijk de thuisbasis voor de oudste nog bestaande carnavalsvereniging van Nederland: Jocus (opgericht in 1842). Dit stukje geschiedenis heeft ervoor gezorgd dat Venlo – tijdens het carnaval ook wel Jocus Riék genoemd – vandaag de dag zeer rijk is aan carnavalstradities.

Officiële dagen: 02.03. – 05.03.2019

Kleuren: rood, geel en blauw

Meemaken doe je:

 • De Boerenbruiloft (Boerebroélof) is een traditie die je alléén in Venlo terugvindt.
 • De grote optocht: Groëten Optoch.
 • De buitenzitting en het begin van carnaval in Venlo de Boétegewoéne Boétezitting.

Alle busverbindingen van en naar Venlo

Wat je moet weten over en niet mag missen in Keulen

Carnaval in Keulen

Net zoals Maastricht verandert Keulen tijdens het carnavalsfeest niet van naam, maar dat doet natuurlijk niets af aan dit immense evenement. Carnaval in Keulen duurt officieel twee keer zo lang als de feesten in Nederland en is doorheen de wereld bekend. Wil je een keer zien hoe het er over de grens aan toe gaat, dan ben je hier aan het juiste adres!

Officiële dagen: 28.02. – 06.03.2019

Kleuren: rood, geel en groen

Meemaken doe je:

 • De officiële opening van het straatfestival op carnavalsdonderdag om 11:11: Weiberfastnacht. Tijdens dit evenement hebben vrouwen het voor het zeggen.
 • De grote optocht op Rosenmontag.
 • De Funkenbiwak, het feest van de oudste carnavalsvereniging (Rote Funken) van Keulen. Deze vindt plaats op de Neumarkt op zaterdag.


Alle busverbindingen van en naar Keulen

Boek nu jouw bus naar carnaval

Met de bus op wintersport! Ontdek onze vele skigebieden.
De mooiste romantische plekjes van Europa ontdek je snel en voordelig met de bus.
Shoppen met de bus! De beste shopping-metropolen van Europa.