Milieuvriendelijk reizen? Natuurlijk, pak gewoon de FlixBus!

Samen met onze klimaatbewuste klanten stimuleren we transformatieve verandering naar de toekomst van duurzame mobiliteit.

Hoe werkt het? Ons principe: Vermijd-Verminder-Compenseer!

We zijn een dynamisch, enthousiast, technologisch vooruitstrevend bedrijf met een groter doel: slimme en groene mobiliteit voor iedereen om de wereld te ontdekken. Onze visie is om in de toekomst 100% CO2-neutraal te worden. Om dit te bereiken, zullen we:

  • Het gebruik van hernieuwbare energie vergroten door middel van alternatieve aandrijftechnieken en brandstoftechnologieën
  • Zorgen voor hoge milieunormen in de FlixBus-vloot
  • De energie-efficiëntie verbeteren in activiteiten via duurzame kantoren en reisbeleid
  • Een eerlijk compensatiemodel voor de resterende emissies formuleren

Innovaties in alternatieve mobiliteit

Innovatie vormt de ruggengraat van ons bedrijf. We streven ernaar revolutionair te zijn als het gaat om de overstap van fossiele brandstoffen naar hernieuwbare energieopties, waaronder zoeken naar bussen die op groene waterstof en biogas rijden.
In 2018 lanceerde FlixBus pilotprojecten met 's werelds eerste elektrische langeafstandsbussen in Frankrijk en Duitsland. Sinds februari 2020 rijdt er een bus met zonnepanelen op het dak tussen Dortmund en Londen (via Eindhoven, Antwerpen, Brugge en Calais), waardoor de CO2-uitstoot in de eerste weken gemiddeld 7% daalde.

CO2-compensatie via internationaal gerenommeerde NGO-partner atmosfair

Reizen per bus stoot minder CO₂ uit dan met andere transportmiddelen, zoals personenwagens en vliegtuigen, maar is nog steeds niet 100% CO₂-neutraal.  Voor passagiers die bereid en in staat zijn om een stapje verder te gaan, bieden we de mogelijkheid om te compenseren met de meest geloofwaardige UN Gold Standard-projecten in het zuiden en tegelijkertijd de toekomst van duurzame mobiliteit in de steden en gemeenschappen waarin we wonen vorm te geven.

Met één klikje kun je niet alleen de exacte uitstoot van je reis compenseren, maar ook een directe impact hebben op een duurzaam bestaan in je lokale gemeenschappen.

Als je online boekt in de FlixBus-ticketshop, vink je gewoon het vakje CO2-compensatie aan nadat je hebt gekozen welke Europese busreis je wilt maken.

De CO2-uitstoot van je rit wordt dan berekend op basis van de afstand. Het berekende bedrag wordt dan automatisch toegevoegd aan je ticketprijs. Je milieubijdrage is gewoonlijk ongeveer 1-3% van de oorspronkelijke reisprijs. P.S. Uiteraard vergoeden we 100% van onze eigen zakelijke reizen! #WalktheTalk".

Waar gaat het geld naartoe?

75% van je milieubijdrage wordt gebruikt om de uitstoot die gepaard gaat met de reis volledig te compenseren door het financieren van zuinige fornuizen in Rwanda op het platteland. De resterende 25% gaat naar het “Future of Mobility Fund”, dat samen met FlixBus en atmosfair is opgezet om duurzame mobiliteit en decarbonisatie te stimuleren in de steden en gemeenschappen waarin we actief zijn. Hierbij helpt je donatie om opkomende CO2-neutrale technologieën uit het laboratorium toe te passen om echt het verschil te maken. Ook ondersteun je zo lokale gemeenschappen, NGO's en vrijwilligersgroepen om milieuvriendelijke keuzes te maken die voor iedereen toegankelijk zijn. Wereldwijd kiest meer dan 6,5% van onze passagiers ervoor om dergelijke klimaatbijdragen te leveren en samen met ons CO2-neutraal te reizen.

Wat hebben we tot nu toe samen bereikt?

Schoon koken voor de gezondheid en het milieu in Rwanda

Op het platteland van Rwanda bereiden de meeste mensen hun maaltijden op open vuur, een inefficiënte manier waarvoor veel brandhout nodig is, wat heeft geleid tot massale ontbossing. Met de hulp van FlixBus-passagiers en andere partners subsidieert atmosfair de verkoop van zeer efficiënte kookfornuizen, de Save80, die 80 procent minder brandhout gebruiken, een enorme CO2-uitstoot verminderen en de lokale bossen ontlasten. Daarnaast hebben lokale partners van atmosfair, SaferRwanda en het Rwanda Women's Network, werknemers in dienst om de fornuizen lokaal in elkaar te zetten en de verkoop in het hele land te organiseren en heeft zo banen en training gecreëerd voor meer dan 200 mensen. Het project is gecertificeerd door de VN en de Gold Standard en wordt geregeld onafhankelijk gecontroleerd. Tot 2020 heeft het project meer dan 300.000 ton CO2 bespaard.

De Save80-fornuizen beschermen niet alleen het milieu, maar ook de gezondheid van gebruikers door minder rook te produceren. atmosfair werkt momenteel samen met de NGO Buana e.V. om een veldonderzoek uit te voeren waarin wordt onderzocht hoe het gebruik van Save80-fornuizen in plaats van open vuur de longfunctie van Rwandese gebruikers verbetert.

Sinds 2017 hebben FlixBus-passagiers meer dan 60.000 ton CO2 gecompenseerd via het Rwanda-project. Dit komt overeen met meer dan 2 miljard kilometer die FlixBus heeft afgelegd!

Oplaadinfrastructuur voor elektrische bussen 

FlixBus is het eerste bedrijf ter wereld dat elektrische touringcars test op geplande langeafstandsroutes. In 2018 hebben we de eerste elektrische langeafstandsbus van Duitsland op de weg gebracht. Jouw bijdrage aan het klimaat heeft de weg vrijgemaakt voor deze mijlpaal en toekomstige elektrische touringcars door de nodige oplaadinfrastructuur te financieren. Het gebrek aan oplaadstations die grote voertuigen van elektriciteit kunnen voorzien, is een van de belangrijkste belemmeringen die elektrische touringcars momenteel tegenhouden om te domineren.

Door 12 maanden tussen Mannheim en Frankfurt te rijden, bespaarde de touringcar ongeveer 1 ton CO2 per 1.000 km door de verbranding van diesel te vermijden. De CO2-voetafdruk van de lithium-ijzerfosfaataccu van de touringcar werd zo na ongeveer 39.000 km volledig gecompenseerd.

Elektrische bakfietsen leveren levensmiddelen en goederen op groene wielen

In 2016 vroegen we je op Facebook waar je graag je bijdrage aan het klimaat aan wilt besteden. Met meer dan 1000 stemmen viel het besluit om duurzame stedelijke mobiliteit te ondersteunen door elektrische bakfietsen te financieren. Dankzij jouw goede wil en bijdrage hebben we 16 bakfietsen geleverd aan vijf verschillende sociale organisaties, waaronder Foodsharing e.V., Tafel en Caritas in elf steden in Duitsland en twee steden in Oostenrijk. In reactie op de pandemie in 2020 werden vier fietsen gedoneerd aan sociale organisaties die tijdens de lockdown voedsel en goederen leverden aan kwetsbare groepen. Wanneer deze fietsen niet in gebruik zijn, worden ze gratis ter beschikking gesteld aan het publiek via de huurplatformen voor bakfietsen.

Van de 16 fietsen zijn er 13 gedoneerd aan Foodsharing ter ondersteuning van hun werk om voedselverspilling te voorkomen. Voedselafval is een belangrijke bron van uitstoot van broeikasgassen, aangezien jaarlijks ongeveer een derde van al het wereldwijd geproduceerde voedsel wordt verspild. De lokale vrijwilligers gebruiken de fietsen om overtollig voedsel te redden en te verdelen onder liefdadigheidsinstellingen en hun gemeenschappen. Met de elektrische bakfietsen kunnen vrijwilligers jaarlijks ongeveer 100 ton voedsel besparen en zo een CO2-uitstoot van ongeveer 700 ton vermijden. Deze hoeveelheid CO2 komt overeen met een FlixBus die de evenaar ongeveer 21 keer rondgaat.

Onderwijs over klimaatverandering 

Steak of groenten? Vliegtuig of bus? Wat is het verschil voor het klimaat? Dit is een vraag waarop scholieren antwoorden vinden in de lessen over klimaat die worden gefinancierd door jouw bijdrage aan het klimaat. In deze lessen die professioneel worden opgezet en onderwezen door de educatieve non-profit Deutsche Umweltaktion (DUA), leren kinderen op een speelse en leuke manier over hun CO2-voetafdruk. In totaal werden 32 lessen gegeven op scholen in Duitsland, Frankrijk en Oostenrijk.

Zonne-energie voor SOS Kinderdorpen 

In 2020 financierde jouw klimaatbijdrage de installatie van een PV-systeem op zonne-ergie en een plug-in hybride auto voor SOS-kinderdorpen in Sarajevo, Bosnië en Herzegovina. Dit zonnesysteem levert schone elektriciteit aan de ca. 100 kinderen en personeel in het dorp en vervangen het elektriciteitsverbruik van het voornamelijk op kolen gebaseerde nationale net. Bovendien wordt de schone elektriciteit gebruikt om de auto op te laden en om boodschappen in de stad op een duurzame manier te kunnen doen. Zo bespaart het zonne-energiesysteem per jaar ongeveer 24 ton CO2. Dit komt ongeveer overeen met 10 keer vliegen van Berlijn naar New York en terug.

SOS Kinderdorpen biedt kinderen zonder adequate ouderlijke zorg familiegerichte zorg. Het dorp in Sarajevo is gebouwd om te zorgen voor kinderen die wees zijn geworden tijdens de Bosnische oorlog en heeft sindsdien een nieuw liefdevol thuis gegeven aan kinderen in nood.